Kuromame (Sweetened Black Soybeans) 黒豆

Japanese follows English. 英語の後に日本語が続きます。

Usually, I make kuromame, sweetened black soybeans, on New Year's Eve, but last year, I couldn't, so I made it today. There are various recipes to make kuromame, but my favorite one is Yoshiharu Doi's. His recipe is easy but can make beautiful sweet black beans.

The main ingredient is of course black soybeans, but another hero is this iron ball (3rd photo), which makes black soybeans shiny!

Kuromame is a plain but tasty traditional Japanese sweet for New Year. It's a bit late, but my New Year has just started. 
Kuromame (sweetened black soybeans) 黒豆


Iron ball, which makes shiny kuromame 
黒豆をピカピカにしてくれた鉄玉ちゃん
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黒豆です。いつもなら年末におせち料理として作るのですが、去年はいろいろあって作れませんでした。ということで2月も下旬になって作ることに!主役はもちろん黒豆ですが、忘れちゃいけないのが、すみっコぐらし鉄玉!おかげでぴっかぴかの黒豆ができました。遅くなりましたが心機一転、新しい年が始まった気分です。
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